Nederlander worden


Zowel Anne als Miep kwam op jeugdige leeftijd naar Nederland. Anne was vier en had de Duitse nationaliteit, Miep kwam dertien jaar eerder als elfjarige uit Oostenrijk. Beiden voelden zich snel thuis in Nederland, leerden de taal, gingen naar school en kregen vriendinnetjes. Ze hielden beiden de nationaliteit van hun moederland, maar wilden beiden ook graag Nederlander worden.

Anne schrijft dat ze na de oorlog bereid is de koningin te schrijven om haar tot Nederlander te maken. Miep deed dat verzoek daadwerkelijk in 1939. Een doorslag van de brief heeft ze altijd bewaard.

Op zondagavond 9 april 1944 werd er wederom in het kantoor aan de Prinsengracht ingebroken. Deze keer was veel enger dan de andere keren, de onderduikers hoorden de voetstappen in huis, in het privékantoor, in de keuken en op de trap naar het Achterhuis, ze hoorden zelfs gerammel aan de draaikast die de toegang tot hun schuilplaats verborg.

 Lees verder

Nadat Miep's moederland Oostenrijk in 1938 door de nazi's bij het Duitse Rijk werd ingelijfd, schreef ze koningin Wilhelmina een brief met het verzoek om Nederlandse te mogen worden. Dat is toen niet gelukt, maar toen ze op 16 juli 1941 met Jan Gies in het huwelijk trad, kreeg ze Nederlandse nationaliteit alsnog.

 Lees verder